Ik heb mij altijd afgevraagd waarom een bedenker van een goed idee een ondernemer moet worden, als de bedenker wil dat er iets moois gemaakt wordt van het idee.
Stel je even voor:
je bent 25 jaar, woont net met je vriend(in) samen en bent je leven aan het opbouwen. Je hebt eindelijk die job waar je al maanden naar uitkijkt, je eerste kindje is op komst. Samen met je vriend(in) ben je aan het sparen om een eigen huisje te kunnen kopen, met de hulp van de ouders.
En plots heb je het idee te pakken waar je al dagen over zit na te denken. Een oplossing voor een probleem waar al jouw collega’s mee worstelen. Je bent dus een bedenker van een idee! Het ziet er zo veelbelovend uit dat je begint met het uitschrijven van het idee. Maar al snel worstel je met begrippen als businessplan, financieel plan… is dat niet hetzelfde? Je bent helemaal niet opgeleid als ondernemer of boekhouder.
Je begint te begrijpen dat dit allemaal niet zo eenvoudig is als men het voorstelt. Maar je bent geen opgever. Je ziet het potentieel van het idee en je wilt het ook niet opgeven. Dus je legt je oor te luisteren bij een sociaal secretariaat (bv. acerta). Ze helpen je verder met informatie over hoe je zelfstandige kan worden, daarna liggen er tal van mogelijkheden open voor je.
Als startende onderneming kan je heel wat subsidies ophalen waardoor je de benodigde fondsen kan verzamelen om je idee werkelijkheid te laten worden. Maar, het moet gezegd, je zal eigen kapitaal moeten verzamelen om op te starten. Voor het opstarten gebruik je de fondsen die jij en je partner al hebben gespaard, ga je voor nog wat extra’s langs bij jouw ouders en die van je partner.
Zo, de eerste horde is genomen. Nu nog langs de notaris voor de oprichting en je bent vertrokken. Oei, daar heb je het weer, een businessplan.
Ja, je werk geef je op, natuurlijk. Alle tijd kan nu gaan in de uitvoering van je idee. Omdat je geen kaas hebt gegeten van boekhouding spreek je een boekhouder aan. Na enige tijd toch een boekhouder gevonden, oef. Hij helpt je met het businessplan. Dat was toch eenvoudiger dan verwacht. Een beetje voorspellen wat het zal worden en dat was het. Nog een naam voor het bedrijf zoeken. Even kijken op internet of de naam niet bestaat en hup, je kan verder.
Terug naar de notaris en er wordt een nieuw bedrijf geboren. Joepie, ik ben bestuurder van een BV! Inderdaad, zelfstandige worden is heel gemakkelijk. Je bent er helemaal klaar voor. Twee dagen later wordt je kindje geboren. Je geluk kan niet op.
Het eerste wat je doet is subsidies aanvragen als starter. Het ziet er veelbelovend uit, je idee past helemaal in het plaatje. Oeps, die documenten die je moet invullen om de subsidie aan te vragen zijn niet van de poes. Na hard nadenken, teruggrijpen naar je businessplan, is het document voor de subsidies ingevuld geraakt. Het moet gezegd, je krijgt hulp vanuit de organisatie die de subsidies verstrekt. Je dient de subsidieaanvraag in en hoopt het beste ervan. Helaas, door de vele aanvragen die de organisatie binnenkrijgt en het beperkte budget, wordt je aanvraag niet weerhouden. En je hebt toch die fondsen nodig om je idee van de grond te krijgen.
Niets aan te doen, terug een gesprekje met de ouders. Gelukkig heb je die nog. Je ouders geloven er echt in zodat je je idee eindelijk kan realiseren. Wie heeft subsidies nodig?
Je bouwt verder je idee uit, beseft dat het nog wat tijd zal kosten alvorens het op de markt zal kunnen komen. En dan is het zover! Oef, gelukt. Het geld is bijna op maar nu zal het beginnen binnen te stromen. Enkele prijsoffertes opgevraagd aan marketingbureaus. Amai, dat kost nogal wat. Terug even naar mijn ouders daar de situatie bij de bank… Maar ook nu helpen ze je uit de nood.
De marketing komt op gang en tot je eigen verbazing, maar je wist dit natuurlijk, is het idee een succes. Om het maximum eruit te halen doe je grote stockbestellingen, waardoor je winstmarge sterk vergroot wordt. Alé, toch de eerste zes maanden. Dan begint het te slabakken. En je hebt nog personeel aangenomen. Plots moet je deze ontslaan. Dat heb je niet zien aankomen. Je gaat praten met het marketingbedrijf, maar ook zij hebben niet direct een oplossing. Wat de klant niet wil kopen, zal de klant ook niet kopen.
Zes maanden later zit je met een vereffening en een serieuze kater. Je gaat terug praten met je oude werkgever en gelukkig…
En je beseft dat je nog geluk hebt gehad. Je kon nog veel dieper gevallen zijn. Je hebt nog je partner, je kindje. Dan maar terug beginnen sparen zeker? En je ouders, die vinden het niet erg… Alé, dat zeggen ze toch.
Stel: je hebt een idee en je registreert je via de website eurobrains.eu als bedenker. Je betaalt 510,00 euro (BTW incl.) en zet een elevator pitch op de website van Eurobrains. Je laat een specialist van Eurobrains je uitgeschreven idee lezen en deze specialist laat weten dat het financiële luik van het idee verder moet worden uitgediept. Ondertussen heb je contact gemaakt met een ondernemer, gespecialiseerd in de materie van het idee.
Na het invullen van een NDA leest ook de ondernemer je idee. De ondernemer komt tot de conclusie dat het idee fantastisch is, op voorwaarde dat er een serieuze marketingcampagne wordt opgezet en zoekt naar een investeerder. Ook deze investeerder wordt gevonden, nadat de ondernemer het financiële luik heeft ingevuld van het idee.
De ondernemer biedt aan om, als bedenker van het idee, met hem samen te werken. Hij stelt voor om dit eerst na de werkuren te doen, zodat je een inkomen blijft behouden van je werkgever. Een jaar later werk je fulltime in het bedrijf waar je mede-eigenaar van bent, zonder enig financieel risico. Het product van je idee loopt ondertussen als een trein. Er is heel wat kapitaal gestoken in de marketing en de klant is er nu van overtuigd dat dit het product is dat hij/zij moet hebben.
Je vooruitzichten zijn top. Je kan verder en sneller sparen voor je eigen woonst en je kindje haar eerste verjaardag was top!
Adres: Gasthuisstraat 29 R, 2440 BE Geel België
Eurobrains BV: BE0789.350.762
Eurobrains VZW: BE0805.653.096
E-mail: info@eurobrains.eu
© Eurobrains Privacy policy